Startende ondernemer? Er is hulp voorhanden

Startende OndernemerOnze slaapkamer moest in 2 delen worden opgesplitst. Zodat er een ‘extra’ ruimte ontstond die ik kon gebruiken als mijn werkplek als startende ondernemer. We gebruikten daarvoor onze kledingkast. Daar zat ik dan.

Ik was op ‘mezelf’ met mijn 25 jaar. We hadden vier jaar eerder ons eerste huisje gekocht dat we met onze spaarcenten hadden opgeknapt. Met een hypotheek aan de broek en ruimte voor 2 en een bouvier, een parkiet en een cavia, was het precies genoeg. En dat was het dan ook, precies genoeg.

Startende ondernemer maar geen idee?

Ik had werkelijk geen idee hoe het nu verder moest nu ik eens startende ondernemer was. Wel wist ik dat ik het als ondernemer redden zou, omdat ik werd gesteund door mijn vriendin Petra die nu alweer 24 jaar mijn vrouw is. Mijn ouders geloofden ook in me en dat was de kleine doch belangrijkste kring die in mijn ondernemersavontuur vertrouwen hadden. Precies genoeg gelukkig, bleek jaren later.

Een eigen onderneming starten kun je niet alleen

Zoals ik voor mezelf ben begonnen, zijn er velen begonnen. Ook met minder, dat weet ik zeker. Maar waar kun je tegenwoordig nog terecht met je vragen? In die tijd had ik nog de Kamer van Koophandel in Heerlen. Daar kon je naartoe als je ergens mee zat. Maar veel, zo niet alles moest je toch helemaal zelf doen. Want dat is wat je wilt als ondernemer. Zelfstandig zijn. Vallen, opstaan, weer vallen en weer langzaam opkruipen. Vallen is niet zo erg, de zwaartekracht helpt je daarbij maar steeds weer moeten opstaan gaat lastiger. Het weerhield mij er in ieder geval niet van om door te zetten. Ik had mezelf beloofd dat ik het ging ‘maken’, dat ik ‘er wel zou komen’. Ik zou en moest succesvol worden in dat wat ik deed.

Om te winnen moet je beginnen

Stel je voor zeg, wat zouden mijn ouders en mijn omgeving zeggen. En Petra? Nee, opgeven? Dat ging er bij mij niet in. Ik wilde winnen. En om te winnen, moet je ergens beginnen. Elke startende ondernemer zal het herkennen. Een bepaalde mate van faalangst. Wanneer die angst niet de boventoon voert en natuurlijke stappen plannen niet dwarsboomt, zorgt een bepaalde mate van angst om te falen voor kracht. Waardoor een startende ondernemer juist dankzij die angst grotere stappen maakt in juiste richting. Het brengt je naar je doel. Geloof in je eigen kunnen en zorg voor de wil om er iets van te maken. Voor hulp en vragen kun je nu bijvoorbeeld terecht bij het Starters Centrum Limburg.

voor Startende ondernemersOp donderdag 23 mei a.s. houdt het Starters Centrum Limburg een informatieavond van 18.45 – 22.00 uur in Heerlen.

Wil jij je eigen onderneming starten of ben je net gestart? Meld je dan zeker aan voor één of meerdere van de nuttige en waardevolle gratis seminars van die avond. Daar steek je veel van op en de dag erna kun je er direct mee aan de slag.

Ikzelf mag die avond ook 2 keer drie kwartier van mij laten horen: Ronde 2 van 20.15 – 21.00 en Ronde 3 van 21.15 – 22.00. Maak je keuze wie je wilt zien en wat je wilt horen die avond. Dan kan die grote startersknop ook door jou worden ingedrukt. Succes verzekerd!

Please follow and like us:

Reactie (1)

  • Charles| 1 september 2018

    Ga ik zeker doen….tot de 18e

  • Draag bij